Prvý krát som zbraň tejto renomovanej Anglickej značky videl v novembri minulého roku na zraze v Žiline. Bola to konkrétne AA S510 .22 ktorá ma úplne očarila, hlavne úžasnou pažbou a celkovo spracovanie na veľmi vysokej úrovni, no a keď sa mi dostala do rúk a prvý krát som si z nej vystrelil, bolo rozhodnuté že moja nová zbraň bude PCP-čko od Air Arms!
Po viac ako mesiaci sa mi splnil môj sen a stal som sa hrdým majiteľom AA S400classic...
Ale najskôr by som sem chcel dať zopár technických údajov (informácie som čerpal zo stránok výrobcu):
Air Arms S400/410 CarbineDĺžka:
885mmDĺžka hlavne:
395mmHmotnosť:
2.48kgPlniaci tlak:
190barPažba:
buk, za príplatok orechEnergia strely:
16JPočet výstrelov:
60 (.177) - 80 (.22)Hlaveň:
Lothar Walther 12 drážok, priemer 12mmPlnenie:
Quick FillObsah vzduch.zásobníka:
181cm3Záver:
puškovýAir Arms S400/410 ClassicDĺžka:
980mmDĺžka hlavne:
494mmHmotnosť:
2.72kgPlniaci tlak:
190barPažba:
16JPočet výstrelov:
90 (.177) - 100 (.22)Hlaveň:
Lothar Walther 12 drážok, priemer 12mmPlnenie:
242cm3Záver:
puškovýAir Arms S400/410/(500/510) FACDĺžka:
1080mmDĺžka hlavne:
494mmHmotnosť:
3.1kgPlniaci tlak:
200barPažba:
28+J (.177) - 38+J (.22)Počet výstrelov:
60 (.177) - 80 (.22)Hlaveň:
Lothar Walther 12 drážok, priemer 16mmPlnenie:
314cm3Záver:
biatlon (naťahovanie páčkou)Air Arms S400 MPR-FTDĺžka:
925mmDĺžka hlavne:
474mmHmotnosť:
3.33kgPlniaci tlak:
200barEnergia strely:
16JHlaveň:
Lothar Walther 12 drážokPlnenie:
242cm3Záver:
puškovýNa záver poznámka: AA S400 je jednorané prevedenie, S410 je typ so zásobníkom (má integrovaný mechanizmus ktorý pri naťahovaní záveru automaticky pootáča zásobníkom).
K S400 sa dá dokúpiť zásobník s ručným polohovaním.A teraz späť k môjmu novému prírastku "do rodiny"
Zatiaľ som toho veľa zistiť nestihol, ale čo sa nedalo prehliadnuť bola kvalita použitých materiálov a ich spracovanie. Drevo (buk) s krásnou kresbou veľmi príjemné na dotyk s výraznou lícnicou ktorá mi sedí ako uliata. Kovové časti presne lícujú jedna na druhú, záver ide ľahučko a hladko bez zadrhávania, tak isto aj spúšť ide veľmi hladko, má dve polohy a je nádherne jemná...
Ďalšie moje poznatky a zážitky sem budem dávať postupne ako sa budem zoznamovať s mojou novou láskou, zatiaľ aspoň zopár fotiek:
Nedávno som si našiel čas a zmeral Combrom konzistenciu výstrelov AA S400 classic. Puška je zatiaľ nerozoberaná, bez zásahov do nastavenia v pôvodnom stave ako mi prišla z JSB. Najskôr som si dôkladne vytriedil diabolky Exact Heavy 4.52 aby som čo najviac vylúčil chybu spôsobenú strelivom a naplnil pušku (podľa manometru na fľaši) na 190bar. Počas testu som si dával pozor aby som diabolky zatláčal záverom do hlavne plynulo a vždy rovnakou silou, no a výsledok je tu:
Najlepší výsledok som dosiahol od tlaku cca 175bar do asi 110bar, v tomto pásme mi vyšlo 96 výstrelov s konzistenciou +-3.1m/s (min 209.0m/s - max. 215.2m/s) čo sa mi zdá ako slušný výsledok na zbraň bez regulátoru...
Overil som si aj ako presne meria manometer na puške a zároveň som si ho tzv. skalibroval podľa manometru na fľaši aby som mohol v budúcnosti (pri meraniach konzistencie výstrelov) čo najpresnejšie odhadovať tlak. Ručička a stupnica na "hodinkách" pušky je dosť hrubá preto som vždy po naplnení na určitý tlak urobil foto manometra na ktorom som následne zaznačil presnú polohu ručičky voči dielikom stupnice. (na obr.)
Po zmeraní konzistencie pušky v továrenskom nastavení som sa pustil aj do veľkej údržby zbrane...
Aby sa dala zbraň rozobrať je potrebné odmontovať koncovku (kompenzátor alebo moderátor) z hlavne a potom zložiť objímku ktorá je zaistená dvoma imbus červíkmi (na obr. modrá šípka).
Poznámka: pred rozoberaním bicieho mechanizmu netreba vypúšťať vzduch z kartuše!
Potom je potreba povoliť štyri imbus skrutky z vrchnej strany (zelená šípka), dva zo spodnej (ak je tam antitamper treba ho odvŕtať vrtákom pr.8mm) a jednu zo zadnej strany (žltá šipka).
Po vyčistení od nečistôt a prebytočného maziva som jemne namazal handričkou trn a úderník olejom Napier Power Airgun a potom v opačnom poradí opatrne poskladal...
Všetky súčiastky sú z kvalitného materiálu veľmi dobre a presne opracované takže keď som AA-čko zložil a vyskúšal tak strieľalo prakticky tak isto ako pred rozborkou...
Pre ilustráciu sem dávam terč Online Súťaže (strieľané na 30 metrov) na ktorom som nastreľoval zbraň:
EDIT:Za posledný mesiac som urobil niekoľko testov aby som zistil aký vplyv na konzistenciu má rôzne mazivo na vodiacej tyčke úderníka, podloženie bicej pružiny a regulácia škrtiaceho červíka prietoku vzduchu... (v prípade záujmu pošlem grafy cez SS). Po všetkých testoch som zistil jednu vec, že zbraň v nastavení od výrobcu má jednoznačne najlepšiu konzistenciu výstrelov (graf hore)...
Tu je ešte zopár tipov:
Ako zjemniť chod už aj tak vynikajúcej spúšte
http://www.a2kda.com/trigger.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Český manuál:
http://photo.uloziste.com/?tag=manual+aa+s410" onclick="window.open(this.href);return false;
Video, rozborka (odstránenie antitamperu):
http://www.youtube.com/watch?v=4Srn78Pz5TA" onclick="window.open(this.href);return false;