ked sa človek nudí tak nevie čo od dobroty... ale iné som chcel... (flinta furt v servise, a ja aj tak stále nemám kedy strielať...
)
porovnával som si parametre puškohladov a zaujalo ma FOV - pole videnia... najmä u puškohladov s 4-16x v porovnaní s 6-24x a všimol som si zaujímavý fakt...
- puškohlady s menším rozsahom vyhrávajú pri nižších rozlíšeniach (ako mierku som vzal 10x) cca o 20% väčšie FOV ako puškohlady s väčším priblížením
- puškohlady z väčším rozsahom vyhrávajú vo vyšších rozlíšeniach (mierka 15x) cca o 50% väčšie FOV čo nie je zanedbatelná hodnota... (teda nakoľko predpokladám že s tým je aj spojená veľkosť výstupnej pupily a svetelnosť obrazu... nie je to zanedbatelný údaj) a čo som prepočítaval eclipse 30 SF tak je to o 100% viac ale to je asi vynimka ostatne puškohlady to majú zhruba tých 20% ku 50%
aj napr. diamont aj ked na prvý pohlad má úzke pole videnia (ak som to dobre prerátal tak 2,6 m - 0,4 m ? lebo všade som našiel iba 7,8 - 1,3 neviem čoho na 100 yds čo je 8,5 - 1,4 neviem čoho na 100 m ale asi je to v yardoch čiže v metroch by to malo byť ako som hore písal... neviem )
uvediem príklad FOV v metroch / 100 m:
zväčšenie__________________10x_____15x_____20x_____24x_____30x_____36x
Hawke Sidewinder 4-16x50____4,5m____2,4m
Hawke Sidewinder 6-24x50____4,1m____3,2m___2,1m____1,2m
Nikko Diamond 10-50x60______2,6m____2,3m___2,0m____1,8m____1,5m____1,2m
čiže čo som vlastne chcel len tak povedať je že nie vždy väčšie je lepšie a naopak...
záver:
ano polovník alebo plechovkár uprednostní väčšie zorné pole na nízkych priblíženiach ako 4-8x kde má cca 20% navrch, ale na väčšie vzdialenosti už to neplatí a od priblíženia cca 12x vyhrávajú pri FOV väčšie puškohlady, kde pri 16x je pole videnia o 50% väčšie ako u tých malých puškohladov...
a teraz som už uplne domotany...
ale šak neevadííííí uhorky rastú...