Popísalo sa toho o optikách už kadečo... Pri puškohľadoch na FT je priblíženie okolo 30x nutnosť, ani nie tak na streľbu, ako na meranie vzdialenosti paralaxou. Mnohí strelci merajú na maxime a strieľajú na menších priblíženiach. ALE tiež som bol viac krát svedkom, že strelci s priblížením okolo 10x prestrieľali strelcov s FT top výbavou. Veľa záleží, ako strelec pozná svoju výbavu a dokáže s ňou strieľať...
Ďalej... menšie priblíženie nie vždy znamená lacnejšia optika... Veľmi veľa záleží na kvalite skiel... Na prvý pohľad možno rozdiel ani nespoznáte (ideálne podmienky). Chlieb sa láme, keď sa svetelné podmienky zhoršia... šero, streľba zo svetla do tieňa, presvetlený les s rôznymi tieňmi, prípadné ostré protisvetlo + náchylnosť optiky na zmenu teploty... Toto sú zásadné kritériá pri výbere puškohľadov.
Ďalej dosť dôležitý psychologický efekt... kúpim si nejakú optiku XY, strieľam... raz je to OK, inokedy nie... som na pochybách, je to vo mne, alebo vo výbave... a špekulujem...
Ďalej ekonomický dopad... kúpim si nejakú optiku za slušné financie, strieľam a ako som písal nie je to ono... chcem sa posunúť ďalej, tak sa rozhodnem predať so stratou optiku XY a kúpiť si niečo lepšie...
Vždy keď som niekomu radil čo si má kúpiť radil som mu hneď kúpiť overenú optiku aj keď za viac peňazí a mať pokoj... bohužiaľ aj ja som bol ten prvý prípad a poznám mnoho ďalších...
Vyššie spomenuté platí tak pre FT ako aj HFT... nie je pravda, že HFT výbava je lacnejšia ako FT (pozrite si zoznamy strelcov s čím strieľajú)... toť som si vylial srdce ja...