Už dopredu prosím, aby si nik nevykladal môj príspevok ako osobný útok alebo podrývanie autority členov a účastníkov súťaží SAFTA
Nemám takýto úmysel ani skúsenosti na to, aby som si to mohol dovoliť.
Myslím si, že dosť dobre chápem argumenty, prečo odporúčajú viacerí optiky od 500 EUR vyššie (Hawke 8-32x, Sightron, obzvlášť Nikko Diamond, Leupold...) - odskúšali to v zahraničí a neskôr u nás doma a za tú cenu (lebo sú aj drahšie, čo si budeme nahovárať) naozaj nič lepšie na súťaženie v pretekoch FT nie je. A keď strelec na súťaži "vybuchne", nemusí hľadať príčiny v zostave (lebo má to najlepšie) a zžierať sa, že ešte mohol pol roka/rok počkať a kúpiť si lepšiu optiku (tu si dovolím ľahkú iróniu a ospravedlňujem sa za to
) a teraz bude musieť so stratou predať tú svoju "lacnú" za dve stovky... Taký strelec totiž vie, že chyba je už len v ňom (prípadne ešte v montáži a zlej sérii diaboliek) a musí len viac trénovať a zúčastňovať sa súťaží.
Čiže v žiadnom prípade neodhováram embe-ho od kúpy Diamonda! Len si dovolím vo všeobecnosti pripomenúť, že vo výsledkovej listine je dosť strelcov, ktorých výbava spĺňa tie najvyššie kritériá pre FT, ale rozdiely medzi nimi sú aj 20 bodové. To rozhodne nie je argument proti "drahým" optikám. Ale priemerného strelca môže sklamať, ak "vysolí" za príslušenstvo tisícku a viac a aj tak sa bude pohybovať na spodných priečkach (ak to nerobí len pre číru radosť zo strieľania - ale na to v zásade nepotrebuje mať úplne to najlepšie) a zasa strelec s trochu väčším talentom dokáže aj za relatívne málo peňazí (čo je to "relatívne málo", však?) urobiť dobrú muziku... (Už počujem protiargument:
Ale keby mal to najlepšie, dokázal by ešte viac... )
Ja viem, že tu nikoho nikto do ničoho nenúti (fuj, toľko záporov v jednej vete) a každý sa rozhoduje sám. A na súťaži je vítaný každý, aj so Slaviou a Waltherom 6x42. Nech to tak aj zostane. Pekný večer všetkým