celosvetova premiera
. mozno uz nieco take existuje tak sa ospravedlnujem.
pointa konstrukcie je jednoducha montaz. nepotrebujete ziadne zvaracske prace. vsetko co staci urobit je ohnut plech do pozadovaneho uhla.
sklopku som prave iba navrhol na pocitaci. snazil som sa pritom mysliet na vsetky detaily ale je mozne, ze som na nieco pozabudol. Navrh pocita s hrubkou materialu 3mm.
popis mechanizmu:
Princip je totozny ako pri kazdej sklopke. Lizatko vsak v mojom pripade opisuje rovnaku kruznicu ako siluetka. Tym, ze je ale os siluetky vyssie ako os lizatka som eliminoval pripadne sklopenie sa pri otrasoch po zasahu mimo killzony. Zakladna siluety je vyhnuta dopredu pod cca 40° stupnom 3cm od osi otacania aby sa tazisko siluety posunulo mierne dozadu a nemusela sa pouzivat ziadna pruzina.
Siluetku podopiera zo zadnej strany lizatko. Tam som pouzil ako zarazku hlavicku imbusovej skrutky, ktora prechadza na druhu stranu a upevnuje redukcie killzony 25mm a 15mm krytky (sucast vykresu). Matku by som pouzil motylika na prednej strane.
Na lizatku sa tiez nachazda aj tiahlo s ockom, ktore prechadza priamo stredom siluetky kde je vopred vyfrezovana drazka. Pri makete z vykresu som si vsimol, ze v pripade zasahu strely do tejto drazky trafi presne lizatko. Toto som uz samozrejme prerobil a diabolka preleti skrz.
Princip sklapania:
Po zasahu sa lizatko uvolni zpod imbusovej hlavicky, nehrozi ziadne vratenie sa sklopky do povodnej polohy. Predpokladam, ze sklopka bude fungovat aj mierne naklonena dopredu pretoze tiahlo lizatka som schvalne navrhol pod takym uhlom aby siluetku stiahlo zo sebou. Vdaka jednoduchemu mechanizmu sklopka pracuje vo velkom rozsahu.
Po zatiahnuti spagatu sa sklopka postavi. Prepadnutiu dopredu jej brani prave to vykrutene ocko na konci tiahla.
Montaz: Ako prve vyhneme 4 uska na zakladni do praveho uhla. Na nich su uz navrhnute aj drazky pre zalozenie lizatka a sklopky.
Prve zalozime lizatko. Potom siluetku. Nakoniec musime siluetku sklopit aby tiahlo lizatka preslo cez drazku a v preslabenom mieste otocime ockom na konci tiahla o 90°. Tymto mame sklopku kompletnu a pracovny rozsah oboch pohyblivych casti nedovoluje dosiahnut polohy, z ktorych by sa mohli uvolnit a vypadnut. Tento postup je nutne dodrzat. V inom poradi to nepojde.