Tak je to cca trinásť rokov čo som založil túto tému a chcel som silou mocou Falcona a nakoniec som desať rokov (oprava, trinásť sezón, kúpil som ho presne 11.12.2011.) úspešne strielal s Nikko stirling Diamondom a vôbec toho neľutujem lebo fakt špičkový puškohľad to bol a aj bude!
Také plusy čo ma "presvedčili" prečo som si zaobstaral Falcon X505 FT fine focus, teda model s dlhým chodom kolesa paralaxy hlavne pri vzdialenostiach od 40 do 50 metrov bol toto hlavný dôvod a aj že na jednu otáčku komínkom dáte celých 10 MOA čo ja som potreboval hlavne z dvôvodu pretočenia komínka nakoľko "točím komínkom" až 9,3 MOA.(big nikko len 9 MOA) a na priemer večší a čitateľnejší komínok oproti nikku, výhoda pre tých čo nepotrebujú okuliare tak nemusia kupovať hrubé a fin. drahé komínky.
Ďalej aj nulovanie komínka je tu na jednu centrálnu torx skrutku oproti trom bočným na nikku čo bolo dosť nepraktické aj v prípade ak ste mali komínok od Rowana. Na Falcone mi je to už aj tak jedno lebo mám magnetický kominok od Garimy a tam "šroubovanie v teréne končí"
Také ďalšie malé plus je ostrejšie a tuhšie klikanie kominkov a žiadna axiálna vôľa kolesa paralaxy oproti nikku i keď to nebolo nič problémové a tá mierna bočná vôľa tam bola od začiatku a čo som si všimol má ju skoro každé big nikko
Tak v prvom rade to čo výrobca naozaj deklaroval že tento model 505 má dlhé vzdialenosti na kolese paralaxy je pravda, naozaj vzdialenosť na kolese pri merani na 48 až 50 metrov je 10 mm (big nikko len 2 mm) a od 45m až 46m je to až 7 mm (big nikko len 1,5 mm), proste jedným slovom vzdialenosť na kolese paralaxy od 45-50 m sa mi pri falcone troj násobne predlžila ,Nikko 1 cm Falcon 3,1 cm.
V krabici oproti big nikku som si nenašiel žiadne večšie koleso paralaxy ale zato tam bola clona a výklopné kryty + oranžová páčka zoomu čo zase big nikko nemalo.
Plusom bol aj jednodielny tubus oproti nikku i keď s tým žiadne big nikko problém nemalo. (poctivá výroba)
Čo sa týka ostrosti a jasnosti obrazu pri plnom zoome 50x tak určite nie horšie (môj subjektívny dojem že lepšie) oproti nikku a obraz až tak drasticky nestmavol, ako keby bol viac svetlejší oproti nikku. Tiež aj Falcon ako nikko má sklá made in Japan a v podstate celý bol vyrobený v japonsku a len kontrola prebehla v UK, tak to aspoň deklaruje originálny výrobca.
Mínusy sú skôr také že nezvyk po trinástich rokoch zaostrovania s nikkom kde pri max vzdialenostiach 45-50 m je že pohli ste kolesom paralaxy o tri milimetre a v podstate stále ostrý obraz respektíve keď bola sklopka v tieni tak stále neostrý obraz. Nikdy som si nebol istý či je to 48 metrov alebo 45 metrov a už vôbec pri meraní 48 - 50 metrov.
No zo začiatku meranie s Falconom ma tieš trochu potrápilo kým som si zvykol na podstatne dlhší chod kolesa pri meraní dlhých vzdialeností ale tu je to určenie skutočnej vzdialenosti naozaj presnejšie a pri opakovanom meraní tej istej vzdialenosti pri slnečnom počasí som sa "kopol" len pár krát a to iba o jeden meter. Uvidíme ako mi to pôjde na súťažiach v strese nakolko teraz som mal aký taký kľud i keď som nemal puškohľad pripevnený na puske len opretý o stôl čo sťažilo fixný posed a "nekmit" zameriavaného objektu. Čo ma prekvapilo bolo ale meranie vzdialeností od 9 po 16 m ktoré sa na kolese par. rapídne zmenšili napr 9-10 m to je 2 cm (big nikko 7 cm)a 15-16m už len 1 cm (nikko 1,5cm),ale meranie max presné nakoľko stačí pohnúť kolesom dva milimetre a už mierne rozmazaný obraz čo na big nikku ste ostrili plynulo na dlhšej "dráhe" kolesa čo je opak Falconu ale zato hlavná výhoda Falconu je že u neho je dlhší (presnejší) chod pri meraní veľkých vzdialeností (45-50m) ako som už predtým spomenul a prioritne bol za týmto účelom takto aj vyrobený. Pripomínam že či big nikko alebo Falcon malo pri mojom porovnávaní vždy identické koleso paralaxy takže rozdiely sú max korektné čo sa týka vzdialeností na kolese paralaxy a neupredňostňujem žiadny z týchto dvoch optík. Z mojej strany sú to pravdivé porovnávania aj keď desať ročná skúsenosť z nikkom oproti chvíkovej skúsenosti s Falconom ma mohli trochu ovplyvňovať.
Také hlavné pre mňa mínus Falcona oproti big nikku je zámerná osnova kde klasický mil dott s veľkými botkami mi veľmi vyhovoval oproti tomuto s mini čiarkami, možno to je dlhodobým pozeraním do nikka, dalej opačný chod kolesa paralaxy, Nikko pri dlhých vzdialenostiach ste vrchom kolesa točili smerom ku sklopke a Falcon to má naopak.
Ešte uvidíme ako sa Falcon bude "meniť" pri zmene teploty lebo nikko bolo aj v tomto ohlade vinikajúce. Zatiaľ len krátka skúsenosť ešte dlhodobo neoverená je že pri poklese teploty o dvadsať stupnov (z 27 na 8) som to na kolese korigoval 7 milimetrov ale proste aj či už pri vzdialenosti 50 m aj 10 m. úplne rovnaký konštantný posun. S porovnaním big nikko mal posun len cca 3 mm ale iba na dlhých vzdialenostiach sa to muselo korigovať. Dúfam že som si nekúpil "jednodielny" teplomer
ale veď načo mám posuvné ukazovátko od maestra.
https://www.falconoptics.com/x50-10-50x60-riflescopeTak dám sem pár foto že na aký "objekt" som zaostroval , taká malá kartička, a ďalej porovnanie vzdialeností na kolese paralaxy (big nikko je modrý pásik)