Tak konečne som dal dokopy test kompenzátora od Rowana
http://rowanengineering.com/lphoto29.htm .Skladá sa z dvoch častí :
Kužeľ má priemer diery 5,89mm (už to bolo spomínané), kužeľ sa vsunie do väčšej časti a zaisťuje sa červíkom. Červík zapadá do vybrania na kuželi. Vybranie/ drážka je dlhá 13mm – využíval som len cca 8mm, nakoľko keby som ho dal na minimum dotýkal by sa kužeľ hlavne. Môj kompenzátor je na AA400 Classic a nasúva sa na koniec hlavne a zaisťuje sa červíkom. A k samotnému testu...
Strieľal som na vzdialenosti 20, 30, 40 a 50m. Strieľal som s kompenzátorom a bez neho a porovnával jednotlivé sústrely. Pri streľbe s kompenzátorom som posúval kužeľ bližšie a ďalej od hlavne. Minimálnu vzdialenosť od hlavne som mal 3,5mm a maximum čo som meral bolo 13mm od hlavne. Pri minimálnej vzdialenosti 3,5mm od hlavne sa sústrel zhoršil, tak isto keď som zväčšoval vzdialenosť na maximum 13mm od hlavne. Najoptimálnejšia vzdialenosť mi vyšla 4,65mm od hlavne. Tu sú výsledky:
Bez kompenzátora: 20m sústrel 9,15mm
30m sústrel 13,55mm
40m sústrel 16,15mm
50m sústrel 25,15 mm
S kompenzátorom: 20m sústrel 7,25mm
30m sústrel 9,35mm
40m sústrel 11,45mm
50m sústrel 21,95mm
Strieľal som 5 rán do jedného terča (jeden sústrel) diabolkami JSB E 4,52 spomínanou AA400 Classic zo stojanu. Hodnoty uvedené v tabuľke sú priemer z troch najlepších terčov nastrieľaných na jednotlivých vzdialenostiach.
Kompenzátor od Rowana mi zlepšil sústrel v priemere o 23,39%. Ja osobne som spokojný.
PS: pre zaujímavosť robil som priemer jednotlivých sústrelov pre objektivitu testu. Strieľal som počas rôznych poveternostných podmienok. Test mi trval skoro mesiac (nedostatok času). Vystrieľal som skoro dve krabičky diaboliek a minul skoro 100 terčov (do jedného terča som strieľal aj viac krát)