Aj keď sa jedná o zakázanú súťažnú pomôcku, tak pri nesúťažnej streľbe môže byť určite dosť nápomocná. Pre vzduduchovkára nájsť vhodný diaľkomer nie je až také jednoduché ako by sa zdalo, keďže väčšina je ich stavaná na vzdialenosti od 15m a tie čo pokrývajú aj blyžšie vzdielnosti stoja ako PCP zbraň.
Po prvotnom sklamaní z diaľkomeru Nikko Stirling NSLRF602:
ktorý meral len od 15m som ho vymenil za Nikko Stirling NSLRF501:
Je to síce prvý diaľkomer od NS a jeho používanie je naležato, oproti väčšine dnešných dizajnov, ktoré sú "nastojáka". Papierovo má zvládať 5-800m, čo mi ako vzduchovkárovi a golfistovi celkom vyhovuje. Na moje veľké prekvapenie, od svojho novšieho modelu má navyše funkciu SCAN - takže meria vzdialenosť aj priebežne, nielen pri stlačení tlačítka. Novší model zas v hľadáčiku ukazuje aj "kvalitu signálu", čiže koľko sa toho od objektu odrazilo. Ďalším rozdielom je že 602 má zoom 7x a napájanie článkom CR123 a staršia 501 má zoom 6x a napájanie párom obyčajných AAA. 501 má okrem toho omnoho slabšie pogumovanie aj to nie na celom povrchu, zato má nastaviteľnú optickú korekciu pre hľadáčik. 602 pôsobí podstatne odolnejším dojmom a a asi používa aj celkom inú laserovú časť - v predu má len 2 väčšie šošovky, oproti trom na 501.
A to najlepšie na koniec - 501 aj keď deklaruje rozsah od 5m, tak presne meria už od 2 metrov - maximálna spokojnosť.
Obrázky som si požičal z
http://www.optikanazbrane.sk/c/77/laser ... ialenosti/ - kde sú po 146eur, na opticswarehouse sú po 99GBP.
Každopádne doporučujem starší model 501.Teraz si uvedomujem, že ten slovenský eshop predáva všetko za takú cenu akoby to aj oni objednávali z tých zahraničných eshopov aj s plným poštovným za jeden kus a potom to tu predajú s pár eurami navyše.