rok sa stretol s rokom a teda aj po sobotnajšej (v podstate prvej presnejšej) skúsenosti s meraním vzdialenosti s Eclipsom konštatujem, že za danú cenu som spokojný a pre budúcich záujemcov skúsim pridáť aj nejaké tie postrehy...
- kontroloval som si námery s diamondom a došiel som k záveru, že sme s Alkajom namerali zhodné výsledky v rozmedzí + - 0,5 metra (možno raz bol rozdiel nameraného 1 meter...)
- ešte niekedy bude síce treba otestovať najkritickejšiu oblasť 40-50 metrov ale na pružinovku to vyzerá byť postačujúce kukadlo...
- rozsah merania 9-50 m je na 180° kde oblasť 30-40 m je na 10 cm kolese cca 16 mm a 40 - 50 m cca 13 mm
- nevýhodou možno môže byť metrické klikanie, čo znamená že na 50 m 1 klik = 5 mm ale vzhľadom k presnosti pružinovky a strelca to bude asi postačujúce, na druhú stranu metrické klikanie zasa môže byť aj výhodou nakoľko je jednoduchšie... (menej sa kliká, čiže odpadne možný problém s pretočením komínka o otáčku)
- napr. oproti 1/8 MOA klikaniu je to 3x menej klikov čiže u 4,5 kalibru sa celé klikanie 7-50 metrov zmestí do 30 klikov čo je pol otáčky komínka a u 5,5 kalibru to bude cca 55 klikov čiže 1 otáčka komínka, čo je dobre lebo táto potvorka zasa nemá výškové značenie komínkov kde elevácia sú 3 otáčky, ale komínky sa nedvíhajú ako u nikka...
takže zasa ma čaká kopec "roboty"... po nakalibrovaní paralaxy bude treba overiť klikanie... ale nevadíííí... raz to prísť muselo...
(no dobre teda... tak som sa vykecal a už vám dám zasa pokoj
)