Konecne sa aj moja zbran dockala sidewheelu z domacej dielne. Mozno to tak nevyzera ale je to 'high-tech' sidewheel pre IBP - pod tym co vyzera ako masivny kotuc je enkoder. S dizajnom som velmi neexperimentoval - vychadza z originalneho s/w pre bignikko a zvysok je podriadeny funkcnosti. Priemer 12cm. Ak bude IBP fungovat spravne, tak na nom nebude ani stupnica. No ale pre istotu tam bude zalozna.
Príloha:
igi_DSC_6859.jpg [ 95.7 KiB | Zobrazené 2079 krát ]
Pri vyvoji firmwaru som prisiel na to, ze na ciachovanie paralaxy bignikka a pravdepodobne kazdeho sidewheelu sa da pouzit vzorec:
Y = A - C/(X + B)
kde
X - vzdialenost po obvode kolesa od najnizsej hodnoty na sw - teda poloha znacky (v milimetroch)
Y - vzdialenost namerana paralaxou (v metroch)
A,B,C - empiricke zistene koeficienty
pre orignal bignikko sw: A = 203.5 (maximalna vzdialenost na sw - tam kde je nekonecno), B = -4.75, C = 897 (pomer medzi vzdielenostamin X a Y +/- autobus
)
Velmi ma prekvapilo ze do tohto vzorca zapadla vacsina nameranych vzdielenosti a mohol som si dopocitat chybajuce - dokonca si dovolim tvrdit ze blizke vzdialenosti (10 - 12 metrov) su pomocou tohto vzorca urcene presnejsie ako 'okometrickym' meranim
Ja vo firmware vyuzivam obratenu hodnotu na urcenie nameranej vzdialenosti.
Navyse za koeficient C je mozne pridat este dalsi, ktory urci teplotnu zavislost - chce to ale este experimentovanie.