Ani trocha neľutujem, že som ho kúpil! S Kandarom som odstrieľal asi 8 súťaží a dohromady aj s tréningmi 6 krabičiek diaboliek. Po niekoľlých súťažiach som našiel optimálne nastavenie AO na cca 27yd, čo celkom komfortne pokrýva HFT vzdialenosti. Osnova je doslova stavaná na túto súťaž: Nastrelené mám na 19m a 25m a všetky ostatné vzdialenosti mám v oblasti, ktorá je podelená na osnove ešte na half-mil-doty. Na blízke vzdialenosti je to výrazne presnejšie ako 3 „burris-doty“. Ovládanie je AO je veľmi čisté a tuhé tak akurát. Klikacie točítka sú typicky čínske – dajú sa ovládať aj prstami ale mám pocit, že hmatník a hriadeľ sú spojené s malou vôľou. Na pohyb kríža, to nemá síce vplyv, keďže ten aretuje „klikátko“ na hriadeli. Na windage som po prvom nastrelení už nikdy nesiahal a potom ako som vždy pred súťažami začal dolaďovať úsťovú rýchlosť, tak ani na eleváciu. Osnovu mám na súťažiach vždy osvetlenú na červeno (je možné prepnúť aj na zeleno), čo hlavne v decembri dosť pomohlo. Jedna baterka vydrží na stredné nastavenie asi tak maximálne 4 súťaže. Čo sa týka optických kvalít, tak nijak nevybočuje z radu „značkových“ čínskych výrobcov ako Hawke, Delta, Falcon, MTC... Podľa Kubajzza, ten Kandar vyšiel pravdepodobne z tej istej OEM fabriky ako všetky ostatné „číny“. Chyba paralaxy je znesiteľná a dá sa kreatívne využiť na odhadovanie vzdialenosti. Nepríjemné sú javy, keď do puškohľadu svieti cez okulár – tomu by pomohla očnica, ku ktorej som si ale vypestoval averziu. Slnko z objektívu nie je až také strašné, ale aj tak by sa tým nedalo nič spraviť, pretože na objektíve nie je závit pre clonu. Na dioptrickej korekcii chýba „kontramatka“, takže po nastavení som ju pre istotu prilepil lepiacou páskou, keďže pohyb okulára má vplyv na chybu paralaxy. Alternatívne by tam šlo dať o-krúžok. Optika, alebo „jednodielna“ (skôr trojdielna) oceľová Kozap ma zradili len na jednej dosť mrazivej súťaži, keď sa mi zámer náhle posunul o celý mildot doľava. Predpokladám, že išlo o dôsledok uvoľnenia pnutia po montáži, ktorú som robil za teploty o 35 stupňov vyššej ako sa v ten deň strieľalo. Podozrievam hlavne to oceľovú montáž, ktorá je z iného materiálu ako hliníkové telo puškohľadu a zbrane. Potom ako som uvoľnil skrutky a znova dotiahol pomocou momentového kľúča, tak sa mi to už viackrát nestalo. Pušku ale nechávam pred súťažou na noc vychladnúť. Určite by som ho nemenil za v Česku populárny Burris, alebo „poľskou hviezdou“ Sightron, pretože na poslednej 100 sklopkovej súťaži, Kandar porazil 5 Burrisov, 3 Sightrony a aj jeden Leupold (medzi ďalšími značkami).
_________________ Steyr LG110FT + NS Diamond 10-50x60 + red dot Walther CP88
|