Mino píše:
Neviem či som dobre pochopil z popisu pušiek Paerdini, ale vyrozumel som, že na 16J verziu treba zbrojný preukaz. Ak by to tak naozaj bolo, tak by to bola asi dosť veľká prekážka vo využívaní tejto pušky strelcami FT, resp. HFT. Každá puška má však regulačný šrúb na doladenie úderníka, kde sa šteluje bicia pručina a nie je problém naštelovať na každej puške limit okolo 15J. Kľudne môže byť aj 15,5, resp. 15,7, ale je dobré v súlade so zákonom aby bola prvá cifra 15J. Problémom však môže byť talianska legislatíva, kde si môžu podmieniť kúpu takejto 16J verzie zbrojným preukazom.
Veterán
zbroják by vyžadoval náš zbrojný zákon, keďže ten definuje zbrane kategórie D do 15 J, čiže bez zbrojáka.
Talianom je to v podstate jedno, oni mi to predajú, u nich je problem len v byrokracii (tam aj obyčajná vzduchovka pod 7,5 J musí prejsť políciou), problém je v našom zbrojnom zákone.
Ak sa nemýlim v europskej legislatíve je limit 16 J, len na Slovensku sme pápežskejší ako pápež a nastavili sme si limit 15 J, namiesto 16 J.
Ako predajca si musím ctiť zákon a dať urobiť skúšky na pušku a ako hovoríš, aby to bolo definované ako vzduchovka podľa kategórie D, musí to byť najviac 15 J. Doteraz som také neriešil, pretože "normálna" PARDINI GPR1 je hlboko pod 15 J, takže je to jednoznačne kategória D a malorážky a veľkorážky sú kategória B, akurát ľubovoľna pištoľ je kategória C, ale aj to je malorážka.
Podľa môjho sedliackého rozumu najviac 15 J znamená 15,0 J a menej, už aj 15,1 J je viac ako 15 J, čiže už by to mala byť zbraň kategórie C.
Samozrejme, aj na pardinke sa dá nastaviť výkon zbrane, takže by sa dala stiahnuť aj pod 15 J.
Či sa v tomto mýlim a policajti u nás to berú tak, že do 15,99 J je zbraň kategórie D a až 16,0 J je zbraň kategórie C? Aké s tým máte skúsenosti?
www.pardini.sk