Slovak Airgun Field Target Association

Diskusné fórum SAFTA a priateľov vzduchových zbraní
www.ft-hft.sk www.sportovastrelba.sk
Aktuálny čas je 23 Dec 2024, 19:50

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 1363 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 137  Ďalší
Autor Správa
PoslaťNapísal: 08 Apr 2011, 19:41 
veterán
veterán
Obrázok užívateľa

Ivco-Ivan píše:
zvažoval som ci jednodielnu alebo dvoj.
preto som si dobre vyobzeral Bomboni-ho a Bench rest-ovu aj vyskúšal. nabíja sa to v pohode.
ako píše Marek viac miesta je tu ako pri AAPS.

Staci odpilit mostik a je jednodielka. Ja som tiez zvazoval ci si necham dvojdielku z hw97 na nove hw100,ktore som dnes kupil ,ale ta montaz bola zabrusena na 97 rybinu,takze beriem jednodielku kozap. Keby nebola zabrusovana tak by som rozpylil a je to,ved tu to vydrzi aj na duralke.

Crosman2 2240-PCP mod.20" long barrel,BSA Deerhunter 8-32x44
Daisy 901 PCA mod.,Tasco 3-9x40 AO

:.m: :.s: :.r: 2016 :winner2:
:.m: :.s: :.r: 2015 :winner2:
:.m: :.s: :.r: 2014 :winner:
:.m: :.s: :.r: 2012 :winner2:
:.m: :.s: :.r: 2011 :winner:

PoslaťNapísal: 09 Apr 2011, 20:16 
mazák
mazák
Obrázok užívateľa

Aj ja mam zbrusenu po HW77k a nemam s tym najmensi problem a vizualne uz vobec ziadny problem nevidim. Netreba nic rezat ani menit. Ale urob ako myslis je to na uvazni kazdeho soudruha Obrázok

PoslaťNapísal: 16 Apr 2011, 17:27 
Sponzor webu
Sponzor webu
Obrázok užívateľa

Tak som sa konecne dostal k meraniu konzistencie vystrelov , po zmene streliva na JSB Heavy, kaliber 4,52 mm.

Meranie som robil v troch seriach po tridsat ran. Pauza medzi seriami bola 10 minut.
Vychadza mi to rovnako vo vsetkych troch seriach.
Minimum: 213 m/s
Maximum: 217 m/s

Diabolky som pouzival netriedene a dost fukalo (ale ten vietor asi nebude mat az taky vplyv). :)
Merane to bolo cez chronometer Pro-Chrono digital.

Pripajam dokument v PDF formate.
Na prvej strane su tri tabulky (kazda z jednej serie) a na druhej strane su tri grafy (kzdy z jednej serie).

Prílohy:
Steyr_tabulka_konzistencie.pdf [39.86 KiB]
113 krát

ŠSK Gemerská Poloma: http://www.ssk-gemerskapoloma.sk
Športová streľba: http://www.sportovastrelba.sk

PoslaťNapísal: 16 Apr 2011, 19:32 
mazák
mazák

Adrian, pomeral som hmotnost niekolko desat tisic diaboliek (rozne typy JSB, ale v 5,5 mm) a namerane pocty som si hodil do tabuliek a grafov (mozem vysledky ukazat).
Zaver je taky, ze merat konzistenciu vzduchovky s nevazenymi diabolkami je, podla mojho nazoru, zbytocne "vyhodenie" diaboliek. JSB su ozaj "rovnake", ale aj tam sa najdu take, co "vycnievaju z radu" a co ale "znehodnotia" cele meranie konzistencie.
Co sa tyka konzistencie vystrelov u Tvojej PCP, tak tie su velmi dobre. A s prevazenymi diabolkami by si mal konzistenciu este lepsiu.
Ten vietor velky vplyv na meranie nema (mal by len pri velmi vynimocne specifickych podmienkach a aj to len nepatrny).

No a zaver tohoto vsetkeho je, ze ked sa Ti na sutaziach nebude darit, ze uz sa nemozes vyhovarat na nedobre PCP :D

Naposledy upravil Jozef dňa 17 Apr 2011, 06:40, celkovo upravené 1

PoslaťNapísal: 16 Apr 2011, 20:48 
vo výslužbe
vo výslužbe
Obrázok užívateľa

super.
takže už si nemusim vymyslat ze som nemal cas na trening.
ze fukalo a ja som pouzil lahke strelivo
ze mi flintu a puskohlad zohrialo slnko a cele sa to vykrutilo
ze som mal nejake divné masné diabolky
ze som bol predtym na fláme a malo som spal

staci jedno univerzalne. strielal som s nevázenymi diabolkami. :thumbup:

PoslaťNapísal: 17 Apr 2011, 11:44 
nováčik
nováčik
Obrázok užívateľa

Nechcem sa Vás pri meraní "presnej" konzistencie nejak dotknúť ale Vami uvádzané čísla sa tvária ako exaktné číselné výsledky, ktoré sú však založené na nepresných meraniach. Uvediem dôvody:
1. Pokiaľ na meranie použijete chronometer, ktorý má záklaný dielik rozlíšenia v jednotkách [m/s] a nie v desatinách [m/s], tak i základná chyba merania je obvykle minimálne jednotkách [m/s]. Čiže napr. skutočnú rýchlosť 300 m/s môže niekedy vyhodnotiť ako 300 m/s, pri nasledujúcom meraní ako 299 m/s alebo trebárs ako 301 m/s.
2. Diabolky. O tom, že JSB EXACT sú najlepšie diabolky v danej kategórii snáď nik nepochybuje. No i tak výrobca garantuje váhovú presnosť na +- 2,5%. Teda štandardná diabolka o oficiálnej váhe 0,547g môže vážiť jak 0,533g tak i 0,560g a stále to bude v norme. Čiže ak vystrelíte túto 0,533g diabolku zo vzduchovky, ktorá jej na 100% dá energiu 15J tak nameráte rýchlosť 237,2 m/s. Následne ak z tejto vzduchovky vystrelíte diabolku o váhe 0,560g, tak nameráte rýchlosť 231,5 m/s.
3. Na presnosť merania majú taktiež veľký vplyv i veličny ako je teplota, intenzita a smer osvetlenia, poloha hlavne vzduchovky voči chronometru atď.

Verím, že pre fandov FT a HFT (kde základné rozlíšenie cieľa je myslím cca 2cm) sú Vami uvádzané čísla úžasné, ale pre tých, ktorí sa zaujímajú o ciele veľkosti cca 2mm sú priam zavádzajúce. Aby som len nepoučoval, tu je ukázka nameranej konzistencie u jednoho vybraného Steyera:

http://czech-web.cz/~ok3kxf/Konzistence%20-%20Steyr.pdf

Naposledy upravil ok3kxf dňa 17 Apr 2011, 14:03, celkovo upravené 1

PoslaťNapísal: 17 Apr 2011, 12:29 
vo výslužbe
vo výslužbe

Pre tých, ktorý sa zaujímajú o strelbu na ciele velkosti 2mm, je celé toto fórum zavádzajúce.
Pekný "ukážkový" graf...

PoslaťNapísal: 17 Apr 2011, 14:02 
nováčik
nováčik
Obrázok užívateľa

Tak to teda v žiadnom prípade netvrdím. Ja som sa i tu dozvedel hodne zaujímavých informácii. Iba je treba na ňom "naučiť sa čítať medzi riadkami", uvažovať o tom čo kto napísal a čo v skutočnosti chcel napítať, zvažovať čo môže byť fakt a čo je iba túžobné želanie atď.

PoslaťNapísal: 17 Apr 2011, 14:07 
vo výslužbe
vo výslužbe
Obrázok užívateľa

Nám to stačí (rýchlosť strely) aj bez desatinných čísiel, lebo mne sa stala taká vec, strielal som na 40 m na terč (testoval som diabolky JSB exact 4,51) cez chrono ktoré ukazovalo aj desatinné čísla a napr.
strela č. 21 rýchlosť 240,3 m/s na terči zasiahnutá desiatka.
strela č. 22 rýchlosť 238,0 m/s na terči zasiahnutá deviatka ale v horizontálnej rovine s predošlým zásahom.
Rozdiel 1,7 m/s na padavosti diabolky (strely) žiadny a toto sa mi opakovalo,a stalo sa mi že "dable" 2x 240,1 m/s za sebou vystrelené diabolky neboli v jednej rovine ale pod sebou. Je jasné že treba brať do úvahy aj moju nepresnosť a iné okolnosti ktoré môžu ovplyvňovať presnosť zásahov ale mňa osobne to utvrdilo v jednom že + - 2 m/s mi nebude vadiť a ako som sa v minulosti "trápil" s konzistenciou tak už to tak nebudem prežívať keď to niekedy "strelí" viac a inokedy menej.
Nebudete mi veriť ale stalo sa mi aj to že strela s rýchlosťou 240 m/s zasiahla terč nižšie ako strela s rýchlosťou 239,2 m/s. Mám z toho taký pocit že väčší vplyv na presnosť zásahu je rozdiel vo váhe a tvare (rozumej nejednotná váha rovnakých diaboliek a poškodenie alebo deformácia) diabolky ako konzistencia, a všetko strielané s JSB Exact 4,51 mm. Berte to len ako moje súkromné testy pre moju potrebu a nebudem to ďalej tu riešiť. Keď to nevadí vo fabrike Steyr že im to lieta + - m/s tak mňa z toho hlava bolieť určite nebude, a už vôbec ak to bude rozdiel len v desatinách m/s.

PoslaťNapísal: 17 Apr 2011, 17:26 
Sponzor webu
Sponzor webu
Obrázok užívateľa

Este sa vratim k tomu meraniu konzistencie mojho Steyra, kedze toto je vlakno o STEYRoch.

Nepotrebujem vediet presne udaje rychlosti na desatinne miesta, ani som nevazil diabolky. A som si vedomy toho, ze to meranie ovplyvnuje rad dalsich cinitelov a faktorov.
Skratka som chcel zistit minimalny a maximalny udaj rychlosti, alebo ak chcete rozsah, v ktorom sa mi pohybuje rychlost a vyratat si z toho priemer. Cisto pre moju informaciu. Taktiez som to chcel vyskusat s dvomi roznymi kartusami s rovnakym tlakom. Ale vysledky su rovnake z oboch kartusi. Minimalna a maximalna rychlost sa nelisili ani pri pouziti druhej kartuse.

Preto som to robil v troch meraniach, vzdy pri rovnakom tlaku, v rovnakej vzdialenosti od chrona..... atd.

Takze tolko v skratke. :)

ŠSK Gemerská Poloma: http://www.ssk-gemerskapoloma.sk
Športová streľba: http://www.sportovastrelba.sk

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 1363 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 137  Ďalší

Všetky časy sú v GMT [ letný čas ]

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť